Commissie VG-biljarten wint eerste Jaap Drukker-bokaal vanwege bijdragen aan inclusie, verbinding, begrip, en antidiscriminatie

Jury looft de organisatie van o.a. het NK Biljarten voor Teams met VG-spelers in Egmond aan Zee, hét jaarlijkse hoogtepunt voor spelers met een verstandelijke beperking. Mooie uitreiking op het NK Biljarten voor VG-spelers in Horna, het tweede grote VG-event van het jaar.

02 juni 2024

Een plek die voor iedereen welkom is, waar iedereen gelijk is. Waar het niet uitmaakt waar iemand vandaan komt, welke achtergrond iemand heeft, welke huidskleur of welke seksuele voorkeur.

Het zijn waarden die vaak vanzelfsprekend lijken, en die ook vanzelfsprekend zouden moeten zijn. Voor eigenlijk iedere organisatie, ieder bedrijf, iedere club.

De historie leert dat deze waarden helaas niet zo vanzelfsprekend zijn. En sterker: in onze huidige tijd zijn het waarden die onder druk staan, zowel in Nederland als wereldwijd.

Om spelers, vrijwilligers, organisaties, lokaliteiten of verenigingen te belonen die zich verdienstelijk hebben ingezet op gebieden als inclusie, verbinding, antidiscriminatie, begrip, antiracisme etc. in relatie tot de biljartsport, lanceerde de KNBB op 8 april 2023 een nieuw initiatief: de Jaap Drukker bokaal. Een jaarlijkse wisselbokaal voor de persoon, team, of organisatie die zich constructief heeft ingezet op één of meerdere van de genoemde aspecten. Vanwege het uitgangspunt van de KNBB: er willen zijn voor alle spelers, met zoveel als mogelijk gelijke kansen voor iedereen.
 
 

De eerste winnaar van de Jaap Drukker-bokaal: de Commissie VG-biljarten. Uit het juryrapport:

De jury was unaniem wie de eerste Jaap Drukker-bokaal zou moeten winnen: de Commissie VG-biljarten. Als jury waren wij vrijwel direct overtuigd dat deze commissie de allereerste winnaar van de Jaap Drukker-bokaal zou dienen te zijn.

Immers, het werk dat de Commissie VG-biljarten doet voor biljarters met een verstandelijke beperking, dat is ongekend. De commissie helpt deze spelers een eigen gezicht te geven, met groots opgezette maar toch vooral heel gezellige eigen evenementen. De geweldige events voor VG-spelers die door deze commissie worden georganiseerd hebben exact dezelfde faciliteiten en omstandigheden zoals dit voor alle andere biljarters ook geldt. Een plek dus waar zij met elkaar kunnen genieten van een fijne combinatie van sociaal, recreatief en competitief. De bijdragen aan inclusie, verbinding, begrip, en antidiscriminatie van deze events zijn groot, en zijn daarmee precies waarvoor deze jaarlijkse Jaap Drukker-bokaal is opgestart.

Het meest in het oog springende event is het jaarlijkse NK voor Teams met VG-spelers in Egmond aan Zee. Door veel deelnemers benoemd als het hoogtepunt van hun jaar! Op de geweldige locatie van Hotel Zuiderduin vindt ieder jaar dit tweedaagse evenement plaats. Luxueus, ruim, met officiële arbiters, DJ, én met een grote hoeveelheid vrijwilligers om dit evenement ieder jaar weer geweldig te maken.

Zo mooi, en zo fijn dat enige tijd geleden is besloten een tweede groot jaarlijks event toe te voegen: het NK Biljarten voor VG-spelers, niet als team dus maar individueel, gehouden bij Biljartvereniging Horna in het centrum van Hoorn. Ook dit evenement zorgt ieder jaar voor veel publiciteit in de media, en voor veel plezier bij de grote groep verstandelijk beperkte biljarters. En inmiddels al de 19e editie!

Hoewel de jury het werk van de commissie als geheel heeft beoordeeld, verdienen alle leden ook individueel een pluim. Een pluim dus voor het bestuur: Anja Vogelzang, Dick van Egmond, Lidwien de Bruijn, Benny Beek en Petra Strijbos. Voor de bouwploeg: Aad Nieuwdorp, Koos Doodeman en Elvis Jankovic. Voor de PR-groep: Jan Udo, Jacqueline Luken en José Luken. En tenslotte voor de wedstrijdleiding: Hans Eekels, Gerben de Jong en Mari Nijs.

Aan allen: heel veel dank!

  

Waar eigenlijk het plan was de eerste Jaap Drukker-bokaal uit te reiken op 8 april, de geboorte- én sterfdag van naamgever van deze bokaal Jaap Drukker, is gekozen voor een uitreiking op zondag 2 juni, bij het NK Biljarten voor VG-spelers in Horna, de prachtige lokaliteit in het centrum van Hoorn. Dit gebeurde tot groot enthousiasme van de VG-spelers, en in aanwezigheid van de vrijwel voltallige Commissie VG-biljarten.

De eerste Jaap Drukker-bokaal werd uitgereikt door Guus Drukker, één van de kleinzoons van Jaap. De Commissie VG-biljarten ontving uit zijn  hand de prachtige wisselbeker, en voor ieder commissielid was er ook een fraaie oorkonde – als dank voor hun ongekende inzet en waarde voor de KNBB en de VG-biljarters.

Na de uitreiking vervolgden de VG-biljarters weer met veel plezier hun kampioenschap!

 

Wie was Jaap Drukker?

Jaap Drukker was niet alleen Bonds- en internationaal toparbiter, hij staat ook als speler vermeld in de Encyclopedie van de Ereklasse. Jaap speelde 4 NK’s driebanden in de Ereklasse. Daarnaast was hij actief in allerlei functies ten behoeve van het biljarten, o.a. bestuurslid, commissaris en vice-voorzitter van zijn biljartclub K.R.A.S. 8 april is de geboortedag van Jaap en op 8 april 1944 werd hij in Auschwitz vermoord – om het simpele feit dat hij Joods was.

  

 

Waarom de Jaap Drukker-bokaal?

Onlangs werd de KNBB benaderd door Rob en Guus Drukker, kleinzonen van Jaap Drukker. Om Jaap te eren en tegelijkertijd een bescheiden bijdrage te leveren aan de edele biljartsport, dachten Rob en Guus eraan om de Jaap Drukker bokaal ter beschikking te stellen aan de KNBB.

Zoals Rob het omschreef: “Deze bokaal kan gebruikt worden om jaarlijks als wisseltrofee uit te reiken aan een persoon of organisatie (biljartclub, enz.) die zich heeft ingezet om inclusiviteit te bevorderen. De KNBB zou daarin (redelijk) uniek zijn. Maar hij kan ook uitgereikt worden aan de beste, leukste of meest talentrijke jeugdspeler, omdat de jeugd immers de toekomst vormt. Al met al, voor zowel de KNBB als het biljarten een goede manier om met iets moois onder de aandacht van het grote publiek te komen, en om goede initiatieven met maatschappelijke waarde te belonen, waar mogelijk ook het biljarten zelf weer van kan profiteren.”

De KNBB heeft deze suggesties van de kleinzonen van Jaap volledig onderschreven, en besloten de Jaap Drukker-bokaal te lanceren op 8 april 2023, exact 79 jaar na het overlijden van Jaap.

 

 

Jury Jaap Drukker-bokaal

De jury van de Jaap Drukker-bokaal werkt onbezoldigd, en bestaat uit:

  • Rob Drukker (kleinzoon van Jaap Drukker, initiatiefnemer Jaap Drukker-bokaal)
  • Therese Klompenhouwer (’s-Werelds beste vrouwelijke driebander, antidiscriminatie)
  • Yvonne van Dam (penningmeester KNBB, portefeuillehouder diversiteit & inclusie)
  • Rolf Slotboom (KNBB communicatie)
  • Petra Strijbos-Nijs (VG-biljarten in Nederland)

Vanwege haar betrokkenheid bij de Commissie VG-biljarten heeft Petra zich onthouden van stemming bij de keuze voor de eerste winnaar.

 

 

Tekst & foto's: KNBB
Foto Bokaal NK voor VG-spelers Horna: KNBB (uit losse pols geschoten)
Overige foto's NK voor VG-spelers: José Luken
Archieffoto speelzaal Zuiderduin NK voor Teams met VG-spelers: Jan Rosmulder
Overige archieffoto’s Zuiderduin: José Luken
Pagina Jaap Drukker: Encyclopedie van de Ereklasse

Eerbetoon Gehandicapten/VG/Parkinson Huldiging
Volg ons online