Een prachtige dag in Hoorn

Verslag van het NK Persoonlijk voor VG-spelers. Een verslag door de organisatie

Tekst & foto's: Jacqueline Luken

04 juni 2024

Zondag 2 juni, PNK in Hoorn.

Rond half tien, tien uur hadden de meeste biljarters met hun begeleiders zich verzameld bij biljartcentrum Horna in Hoorn voor het spelen van de Persoonlijke Nederlandse Kampioenschappen 2024. Bij sommige was de spanning al van hun gezicht af te lezen. Anderen liepen nog heerlijk grapjes te maken. Het is weer een feest om elkaar te ontmoeten! De dames en heren gaven elkaar een hand en de woorden “wat ben ik blij dat ik jou weer zie”,  hoorden we regelmatig!

En toen werd het half elf. Tijd voor de opening. Petra nam het woord en heette iedereen van harte welkom op dit NK. Eerst werd Wim Schippers nog even in het zonnetje gezet vanwege zijn lintje wat hij had ontvangen de dag voor Koiningsdag. Het is hem van harte gegund voor alles wat hij gedaan heeft voor het VG biljarten en andere dingen.  Als beloning mag Wim vandaag de openingsstoot verrichten. Maar eerst wordt het Wilhelmus gezongen. De Nederlandse vlaggen worden naar voren gedragen door Brian en Ricardo, de winnaars van vorig jaar. Iedereen gaat staan en er wordt luidkeels meegezongen. Daarna wordt de openingsstoot verricht en kunnen we beginnen.

  

12 biljarts, 8 beneden en 4 boven. Dat zorgt nog weleens voor verwarring omdat er een aantal spelers zijn die echt niet naar boven kunnen. Maar onze wedstrijdleider Hans zorgt er samen met Jan voor dat iedereen op de goede plek terecht komt en dan kunnen  de eerste partijen starten. Mooie caramboles worden er gemaakt met daarnaast natuurlijk ook menige missers. Maar dat hoort erbij. Tips mochten er niet gegeven worden maar de tops vlogen over tafel! Mooie bal, jammer. Volgende keer beter!  Een en al sportiviteit en blijdschap als men de partij gewonnen had. Zo ging het de hele dag verder.

Voordat de loterij ging beginnen werd er eerst nog een zeer bijzondere prijs uitgedeeld. De VG commissie, bestaande uit bestuursleden en werkgroepen, ontving de eerste Jaap Drukker Bokaal  vanwege bijdrage aan inclusie en antidiscriminatie! (Zie ook dit artikel.) Iedereen was blij verrast met de bokaal en bijbehorende oorkonde! Wij zijn er trots op dat wij dit allemaal voor onze doelgroep mogen organiseren en vinden dit een enorme waardering voor ons werk waar wij zoveel plezier aan beleven!

 
 

Veel lootjes waren er weer verkocht want iedereen wil die mooie prijzen wel weer winnen.  Toen iedereen zijn lootjes had uitgestald op oa het biljart, kon de loterij beginnen. In een rap tempo werden de winnende nummers  voor prijzen ingeruild. De winnaars waren blij met hun prijzen en  toen konden we de laatste twee ronden nog spelen. Daarna werd het stil. De  spanning was voelbaar,  wie gaan er door naar de finale ronde???

  

 In poule A gingen strijden om plek 1 t/m 4:  Shirley, Michel, Andre en Toon. In poule B waren dit Hans, Norbert, Brian en Rein.

Alle spelers verzamelden zich om 4 biljarts, want niemand wilde ook maar iets missen.  Na de eerste partijen, blijdschap voor de winnaars, teleurstelling voor de verliezers, moest men allen nog 1 partij spelen voor de juiste plaats. Uiteindelijk gingen de prijzen naar:

Poule A:  1 Toon van Zundert (BC De Kleerkast), 2 Shirley van Hooff (BC Goed Geplaatst), 3 Michel de Wit (BC Kerkzicht). Hij deed vandaag voor de eerste keer mee en ging meteen met een prijs naar huis! Michel gaat zich voor de team kampioenschappen aansluiten bij De Kleerkast.

Poule B: 1 Hans Bergsma (BC ’t Groene Laken), 2 Rein Krediet (BC De Klub), 3 Brian Wolters (BC De Reiger)  Brian is deze dag gevolgd door TV Noord Holland en is vanaf nu een BN-er.

De kortste partij is gespeeld door Patrick Kroes van de Klub. Hij was in 3 beurten uit! Patrick moet 28 caramboles maken. Hij maakte dus ook de meeste punten in 1 beurt. Superknap van jou Patrick.

Nadat alle bekers en bloemen  uitgereikt waren,  de scheidsrechters, vrijwilligers  en spelers bedankt  waren,  was er nog een speciale oorkonde voor Horna. Dit als waardering voor hun inzet tijdens deze dagen.  Er moet hard gewerkt worden om iedereen van zijn natje en droogje te voorzien. En het personeel doet ook hun uiterste best om dit voor elkaar te krijgen.  Zelfs  een lekker hapje tijdens de wedwedstrijden wordt er door Horna geserveerd. 

En dan is er een einde gekomen aan deze heerlijke dag! Iedereen gaat weer fijn naar huis in de wetenschap dat we elkaar in februari  bij de NK teams in Hotel Zuiderduin weer tegenkomen.

 
 

 

Tekst & foto's: Jacqueline Luken
Met dank aan: Commissie VG-biljarten


 

 

Gehandicapten/VG/Parkinson KVC Mooi/bijzonder
Volg ons online