Verslag NK Rolstoelbiljart Libre klein 2018-2019

Intervaltoernooi in fijne sfeer op 24 en 25 november in volledig gerenoveerd biljartcentrum Maassingel (voorheen J.B.G.B.) te ´s-Hertogenbosch

Mooie overwinning Jean Mailleur ondanks pijnlijke handblessure; Rudy Rousseau steelt show met prachtige series

26 november 2018

Afgelopen weekend is in het volledig gerenoveerde biljartcentrum Maassingel (voorheen J.B.G.B.) te ´s-Hertogenbosch het Nederlands kampioenschap Rolstoelbiljart Libre klein 2018-2019 gespeeld.

 

 

Nadat zaterdag de eerste vier ronden waren gespeeld was duidelijk dat de strijd om het kampioenschap tussen Frans van Buel (8), Rachel Venrooij (7), Jean Mailleur (6) en Rudy Rousseau (6) zou gaan.

In de 5e ronde had Rudy Rousseau een valse start en verloor hij de aansluiting met de top door zijn verliespartij tegen Frans van Buel, waarin hij in 17 beurten slechts 21 caramboles wist te produceren. Jean Mailleur liet in zijn partij tegen Rachel Venrooij duidelijk zien waar hij dit weekend voor was gekomen. Ondanks dat hij in de eerste beurt van de partij een pijnlijke blessure aan zijn voorhand opliep doordat hij klem kwam te zitten tussen zijn rolstoel en het biljart, wist hij de partij tegen Rachel namelijk toch nog met 40-28 in 27 beurten te winnen.   

 

 

Door het verlies van Frans van Buel in de 6e ronde van Rachel Venrooij en winst van Jean Mailleur op Rudy Rousseau steeg de spanning om de titel naar een hoogtepunt. Met nog één ronde te gaan hadden namelijk zowel Jean Mailleur (10), Frans van Buel (10) als Rachel Venrooij (9) nog kans op de titel.

 

 

Het hele toernooi was Rudy Rousseau reeds de man van de grote series met series van 15, 18, 22, maar in zijn partij tegen Rachel Venrooij deed hij daar nog een schepje bovenop. De partij ging in het begin gelijk op (13-14 in 6 beurten), maar toen maakte Rudy een prachtige serie van 36 en wist hij de partij uiteindelijk in 11 beurten te winnen. Hierdoor had Rachel definitief de bronzen plak in handen.

 

 

Op de andere tafel ging de partij tussen Jean Mailleur en Frans van Buel de gehele partij gelijk op. Tegen het einde van de partij was duidelijk dat beide spelers moeite hadden met de spanning en vermoeidheid na twee dagen biljarten. Uiteindelijk bereikte Jean Mailleur het eerst de finish en had Frans van Buel nog de gelegenheid in de nabeurt zijn laatste carambole te maken en daardoor een gelijk spel af te dwingen. Helaas miste hij de opstoot volledig en werd de door Jean Mailleur behaalde titel door alle aanwezigen met luid applaus beantwoord.     

 

 

Na een kort dankwoord van de wedstrijdleider werd de prijsuitreiking verzorgd door Piet Verschure en Milan, de kleinzoon van Diny de Groot.

 

Tekst & foto's: Karel Swarts

Carambole/libre Gehandicapten/VG/Parkinson NK
Volg ons online