Vijfkampers van start met winst voor kopstukken

Dave Christiani, invaller op het laatste moment op het NK vijfkamp, en Raymund Swertz maken feilloze start in Berlicum

28 maart 2018

BERLICUM - De eerste tikken op het Nederlands kampioenschap vijfkamp zijn uitgedeeld door twee van de kopstukken in het veld: Dave Christiani en Raymund Swertz. Sam van Etten en Jos Bongers streden met gelijke wapens. Een andere winnaar op de openingsdag, met voor iedere speler vijf partijen in vier disciplines, was Ferry Jong. De hoogtepunten in de eerste aanloop waren de partijen van Raymund Swertz in vrij spel en kader 47/2, allebei in één beurt, de nek-aan-nek race van Sam van Etten en Jos Bongers en de foutloze 300-300 remise van die twee rivalen in één beurt in het vrij spel. Het opvallendste was de invalbeurt van Dave Christiani, die maandagavond hoorde dat hij mocht meedoen en ongetraind met een 8-0 zege in het startschot viel tegen Michel van Silfout. ,,Ik was zo blij als een kind dat ik mee mocht doen, want dit is toch het mooiste toernooi van het jaar'', zei de Limburger.

Het was aardig druk, maar nog niet volgepakt in de arena van Den Durpsherd in Berlicum voor de eerste schermutselingen op de vier biljarts. Over heel de dag werden vier partijen volledig gespeeld, in de avonduren volgde de eerste wedstrijd van vijf disciplines in de tweede speelronde. ,,We zijn heel tevreden over de start'', verzekerden de organisatoren Harry Matthijssen en Ad Smout.

De ene poule van vier in de vijfkamp, met Raymund Swertz, Sam van Etten, Jos Bongers en Gert-Jan Veldhuizen zag er op het eerste gezicht wat sterker uit dan het andere viertal met Dave Christiani, Michel van Silfhout, Ferry Jong en René Tull. Dave Christiani, twee keer kampioen in de laatste twee jaar, draaide warm in zijn eerste partijtjes vrij spel en 47/2 en won vervolgens ook de drie andere disciplines, waarvan de laatste, in het 71/2, met een mooie slotserie van 139. ,,Het is eigenlijk volkomen onverwacht, zo zonder te trainen, hoewel ik dat eigenlijk nooit heb gedaan voor de vijfkamp. Maar dit was heel bizar: maandagnacht kwam ik om half vier thuis van de Belgische competitie. Ik heb nog even kunnen slapen en ben dan snel hier naartoe gekomen om wat te trainen. Ik kreeg in de partij al heel snel mijn ritme te pakken, het ging vlot, op tempo. Maar dit had ik toch echt nooit kunnen verwachten.''

De botsing tussen Sam van Etten, de coming-man en Jos Bongers, gelouterd op alle fronten, was in de andere poule al gelijk een partij op hoogstaand niveau. Het vrij spel was een demonstratie van klasse, die in één beurt werd afgeraffeld door beide spelers. De jonge Noord-Hollander was daarna de sterkste in het 47/2 (200 in 2) en 71/2 (150 in 6), terwijl Bongers zich de beste bandstoter toonde met 100-17 in 12 en ook het driebanden won met 30-19 in 37 beurten. Dat resulteerde in een gelijke stand van 6-6.

Raymund Swertz was in diezelfde poule twee keer in één beurt aan de finish tegen Gert-Jan Veldhuizen, zag zijn tegenstander schitteren in het 71/2 met 150-37 in 3 beurten, was veel sterker in het driebanden met 30-10 in 32 en gaf een demonstratie van zijn klasse in de openingsbeurt van het bandstoten. De serie van 84 vanaf de start gaf een staaltje van zijn techniek te zien. Voor de laatste zestien punten had Swertz daarna nog wel acht beurten nodig: 100-42 in 9. De beste papieren dus na één ronde voor Swertz en voorlopig gelijke kansen voor Van Etten en Bongers.

De twee favorieten Dave Christiani en Michel Silfhout openden in de andere poule tegen elkaar in een partij waarin de toon vanaf het begin werd gezet door Christiani. De Limburger troefde zijn tegenstander af in alle disciplines. Zijn beste partijen speelde Christiani in het vrij spel en 47/2 in twee beurten. De tweevoudige Nederlandse kampioen van dit jaar, Michel van Silfhout, kon zijn draai nog niet vinden op de openingsdag. Hij miste op cruciale momenten de acquitstoot en was geen schaduw van de speler die zich drie dagen geleden nog tot beste kaddrist in het 47/1 liet kronen.

Ferry Jong verschalkte René Tull in de onderlinge tweekamp, waarin de Noord-Hollander zijn tegenstander vooral in het driebanden in een matige partij ver het nakijken gaf: 30-9 in 47. Bij een 6-2 voorsprong in de laatste rondgang won Tull het vrij spel met 300-126.

De partijen voor de volgende ronde vanaf 21.30 uur (restant donderdag) zijn:

Poule A: Dave Christiani-Ferry Jong, Michel van Silfhout-René Tull.
Poule B: Raymund Swertz-Sam van Etten, Gert-Jan Veldhuizen-Jos Bongers.

Tekst: Frits Bakker

Foto Henry Tijssen

 

NK NK Biljartvijfkamp/Grand Dutch
Volg ons online